Exercitii practice

Oamenii care sunt mai iertatori fac fata mult mai bine stresului

20180629_182255Calitatea de a-i ierta pe ceilalti si pe tine insuti te poate proteja impotriva stresului si asupra efectelor sale negative asupra sanatatii mintale, potrivit unui nou studiu publicat in Revista de Sanatate Psihologica.

Cercetatorii au analizat efectele stresului asupra sanatatii mintale a unei persoane si diferentele enorme dintre persoanele iertatoare in comparatie cu cele nu au fost atat de iertatoare. Pentru a face acest lucru, ei au cerut unui numar de 148 de tineri adulti sa completeze chestionare care au evaluat nivelul lor de stres, tendinta lor de a ierta si starea lor de sanatate fizica si mentala.

Persoanele cu o mai mare expunere la stres in viata lor de zi cu zi au avut o stare de sanatate mentala si fizica mult mai redusa, concluzie ce nu a reprezentat o surpriza pentru cercetatori. Dar, de asemenea, cercetatorii au descoperit ca daca oamenii au dat dovada de iertare, atat fata de ei insisi cat si fata de ceilalti, aceasta singura caracteristica a eliminat practic legatura dintre stres si boli psihice.

“Este aproape in intregime sters – este statistic zero”, spune autorul studiului Loren Toussaint, profesor de psihologie la Luther College din Iowa. “Daca nu aveti o tendinta de a ierta, veti resimti efectele brute ale stresului intr-un mod fara crutare. Nu aveti un tampon impotiva stresului.”

Cum o personalitate iertatoare protejeaza o persoana de bolile cauzate de stres este greu de determinat. Cercetatorii speculeaza ca oamenii care sunt mai iertatori pot adopta mai bine abilitatile de adaptare pentru a face fata stresului, sau reactia lor la factorii de stres poate fi tocita.

Esantionul de oameni in cazul acestui studiu este destul de mic, si este nevoie de mai multe cercetari pentru a intelege pe deplin avantajele iertarii. Dar Toussaint este de parere ca iertarea poate fi invatata. Multi terapeuti lucreaza pentru a cultiva iertarea in sesiunile lor, spune el, si propria sa cercetare prealabila a aratat ca o scurta rugaciune sau o scurta meditatie ii poate ajuta sa oameni sa scape de tensiunile acumulate.

“Iertarea anuleaza acea conexiune dintre stres si bolile mintale.”, spune el. “Cred ca cei mai multi oameni doresc sa se simta bine si (iertarea) va ofera posibilitatea de a face acest lucru.”https://e-dimineata.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.