afirmaţii, Exercitii practice

IERTAREA DE SINE – EXERCIȚIU PRACTIC

creation-1950116_960_720Iertarea de Sine este primul Modul din Cei 6 Piloni ai Vindecării, cum îi numește atât de frumos doamna Liliana Stanciu:

  1. Iertarea de Sine
  2. Iubirea și Acceptarea de Sine
  3. Iertarea altor Persoane
  4. Iubeșteți umbrele
  5. Mă predau (Facă-se voia Ta)
  6. Procedura de Pace Personală – Rescrierea unei ”Traume” pe zi, timp de 3 Luni = 90 de ”Traume”/Probleme

De cele mai multe ori ne dorim să îi iertăm pe alții, dar uităm să ne iertăm pe noi înșine. Dar acest lucru este adesea cel mai important și cu el trebuie început. De multe ori nici nu ne trece prin gând că ar fi nevoie, sau posibil să ne iertăm. Am fost învățați să ne gândim că oricine este vinovat pentru ceea ce ni se întâmplă, destinul, universul, părinții, bunicii, școala, societatea, profesorii, colegii, prietenii, numai noi nu. Sau nu dorim să ne iertăm tocmai pentru a îi pedepsi pe cei care ne-au rănit, chiar dacă astfel ne prelungim și ne accentuăm suferința.

Dacă nu îmi asum răspunderea pentru ceea mi se întâmplă, nici nu am cum să schimb situația, pentru că în acest caz ”telecomanda” nu este la mine. De aici și celebra formulă de inversare psihologică de la începutul sesiunilor de eliberare emoțională:

”Chiar dacă mi s-a întâmplat acest lucru, mă iubesc profund și mă accept așa cum sunt.”,

”Chiar dacă am această problemă, mă iubesc profund și mă accept așa cum sunt.”,

”Chiar dacă simt această emoție negativă, mă iubesc și mă accept în totalitate așa cum sunt.”,

”Chiar dacă mama îmi spunea că mă plictisesc repede de orice, mă accept complet și mă iubesc profund exact așa cum sunt.”,

”Chiar dacă tata nu mi-a luat apărarea în fața colegului de joacă, mă iubesc profund și mă accept total.”,

”Chiar dacă beau prea mult, mă iubesc profund și mă accept pe deplin.”.

Aici trebuie făcută o distincție importantă între vină și responsabilitate, care ne scapă de cele mai multe ori din vedere, pentru că nu am fost învățați să o facem, ba poate chiar am fost educați să nu o facem. Nu este vina mea că mama mea m-a programat negativ, că tatăl meu m-a făcut să nu am încredere în mine, pentru că fumez, beau sau mănânc prea mult, pentru că nu am știut până acum cum să-mi țin astfel în frâu emoțiile negative, dar este responsabilitatea mea să rezolv aceste lucruri.

Și mai este un element foarte important care se ascunde în spatele expresiei cheie: ”Mă iubesc și mă accept așa cum sunt.” și care o face credibilă și acceptabilă.Pentru că multora ne vine greu, și este și normal să fie așa, adică să ne iubim și să ne acceptăm exact așa cum suntem, adică grași, bețivi, fumători, complexați, frustrați, plini de resentimente și ură, neîncrezători în noi înșine, temători, nepricepuți, neîncrezători în propria noastră persoană, neimportanți, umili, lipsiți de succes și de bani. Rezolvarea este incredibil de simplă, și poate tocmai de aceea atât de greu de găsit pentru cei mai mulți: numai o parte din mine se simte neajutorată, numai o parte din mine se simte rănită, numai o parte din mine urăște, numai unei părți din mine îi este frică. Și anume acelei păți care a suportat trauma, copilul de 4, 6, sau 8 ani, din luna Martie, Iulie, sau Decembrie, când s-a petrecut respectivul eveniment ”traumatic”. Altă parte din mine este furioasă pe copilul speriat care s-a lăsat nedreptățit, umilit sau abuzat. Și atunci înțelesul expresiei, care poate fi formulat chiar sub această formă, devine: ”Chiar dacă o parte din mine suferă nu i-am făcut pe plac mamei mele, o altă parte mă felicită pentru personalitatea mea independentă și puternică, așa că aleg să accept și să iubesc toate părțile din mine”.

Și acum să trecem la prima etapă și cea mai importantă procesului de iertare: iertarea propriei persoane. Este nevoie să facem acest exercițiu zilnic, timp de cel puțin 30 zile, pentru a ne schimba complet căile neuronale și credințele subconștiente referitoare la acest aspect. De remarcat că nu am spus ”trebuie”, ci ”este nevoie”, și nu am făcut asta întâmplător. Cuvântul ”trebuie” are conotații negative, pentru că a fost folosit adesea în copilăria noastră de părinți sau de profesori în copilăria noastră în sens coercitiv, nedîndu-ni-se posibilitatea de alegere, încălcând liberul nostru arbitru, dorințele și nevoile noastre.

Iertarea de sine poate fi făcută în două moduri, pe care este cel mai bine să le aplicăm în paralele sau juxtapuse:

  1. Un exercițiu de 30 de zile în care să tratăm problema la modul general, unele inserții particulare sunt binevenite atunci când simțim nevoia să facem acest lucru.
  2. Să luăm pe rând toate întâmplările din viața noastră care ne-au nemulțumit și să le vindecăm și să le rescriem.https://luminasinelui.wordpress.com/

1 gând despre „IERTAREA DE SINE – EXERCIȚIU PRACTIC”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.