Exercitii practice, Psihologia vieții

Despre rănile provocate de alții

Am găsit pe Facebook imaginea asta cu un citat, care tradus ar veni ceva de genul ”Rănile tale nu sunt probabil din vina ta, dar vindecarea lor este responsabilitatea ta.”

wounds

Ceea ce poate să pară foarte matur, dar și mai matur e să crezi că rănile respective sunt din vina ta. Cum ar zice Păcală … ”Singur eu sunt de vină.” Și conform cu filozofia vedică, tot ce ni se întâmplă e 100% responsabilitatea noastră. Nu există nimeni altcineva care să poată fi blamat pentru suferințele noastre. Legea karmei e 100% corectă.

Desigur că pentru a vedea poza de ansamblu, trebuie să vedem și celelalte vieți anterioare acesteia. Pentru că altfel apar unele contradicții greu de explicat dacă analizăm doar viața actuală. Printre care clasica dilemă: ”De ce se întâmplă lucuri rele oamenilor buni?” cu instanțele ei gen ”De ce se naște un copil nevinovat bolnav de cancer?” Și răspunsul scurt e că nu e nevinovat. E nevinovat în viața actuală, dar în cele anterioare a făcut el ceva.

Și desigur dilema cu oameni care duc vieți morale (cel puțin aparent) și cărora viața le aduce tot felul de probleme. Și primul lucru care ar trebui clarificat e că judecata se face după legile universale. Dacă facem noi un comitet și hotărâm ce e bine și ce e rău, asta s-ar putea să fie sau nu în acord cu legile universale. Și atunci dacă cineva respectă regulile noastre, s-ar putea să nu iasă prea bine la judecata universală. Și dacă întrebăm oamenii, 90% sunt evident oameni buni. Conform cu propria judecată. Dar e acea judecată corectă? S-ar putea să nu fie …

Și dacă prin absurd cineva chiar duce o viață complet în acord cu legile universului, tot s-ar putea să pățească ceva neplăcut. De ce? Pentru că probabil au făcut ceva în viețile anterioare și atunci trebuie să suporte consecințele. Desigur că genul ăsta de cazuri face pe unii oameni să-și piardă credința. Gen: cum de i-a dat Dumnezeu atâta bogăție unui ticălos ca Steve Jobs?Păi i-a dat pentru că a făcut ceva activități pioase în viețile anterioare. Dar asta nu înseamnă că viața lui viitoare va fi foarte bună. Înseamnă doar că legile karmei sunt cu bătaie lungă …

Mai sunt și cazuri extreme,cele în care Dumnezeu le dă unor devotați foarte avansați (gen Isus Hristos) probleme nemeritate. Dar acolo e vorba de altceva, pur și simplu vrea să demonstreze cât de tolerant este un devotat. Și să ne dea exemplu cum trebuie să învățăm să tolerăm tot ce ni se întâmplă negativ (dar și pozitiv). Dar desigur … ăsta nu e cazul nostru.

În cazul nostru, toate rănile sunt 100% responsabilitatea noastră. Sunt roadele acțiunilor noastre trecute și trebuie pur și simplu să le acceptăm ca atare și să tolerăm. Am făcut la un moment dat hatha yoga vreo 2 ani. Și chiar dacă instructorul yoga era foarte capabil (cel puțin pe partea fizică), nu am putut scăpa de durerea de spate. Există acolo o zonă care pur și simplu mă doare din când în când. Am făcut toate exercițiile care trebuiau făcute dar problema nu a dispărut. Probabil că am făcut eu ceva ca să merit reacția asta așa că învăț să o tolerez. Știu … filozofia asta nu prea place oamenilor.

https://spiritualitateblog.wordpress.com/

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.