Dezvoltare personală, Exercitii practice

Unde găsești resurse ca să-ți atingi scopurile

307919_187017034756683_357570008_n

Se întâmplă să ai perioade în care lași mâinile în jos. Nu ai nici dorință nici putere să te motivezi pentru a ajunge undeva. Toată săptămâna aștepți week-endul istovindu-te de puteri și când acesta vine în sfârșit nu mai ai chef de nimic. Vrei doar să stai în pat, să mănânci ceva nesănătos și să plângi. Iar în cap îți stă doar un singur gând „De ce nu reușesc nimic?”.

Vreau să vă împărtășesc din experiența mea, care mă ajută să ies din această stare negativă și să găsesc puteri pentru noi reușite.

1. Starea de resursă

Este imposibil să ei decizii și să acționezi atunci când ești deprimat. Noi suntem obișnuiți să credem că dispoziția noastră depinde de factorii din jur: atmosfera în colectiv sau un cuvânt urât spus în adresa noastră, dar de fapt această stare poate fi controlată. Este necesar să reprogramezi creierul. Iată o metodă prin care o poți face.

Găsește un loc în care vei putea fi singur timp de 5 minute. Amintește-ți de cel mai frumos moment din viața ta în care ai vrut ceva, ai făcut și ai reușit. Amintește-ți ce ai simțit atunci, cine era lângă tine, trăiește din nou acel moment. Despre ce este această stare pentru tine? Bucurie, fericire, inspirație, euforie, tandrețe, o rază de soare sau un flux continuu în interior – aceasta este starea ta de resursă.

Încearcă să înțelegi ce schimbări au apărut în corpul tău în acest moment, care parte din tine s-a relaxat, vezi cum s-a schimbat respirația, mirosul, gustul. Descrie-le pe toate.

Observă cum se schimbă respirația atunci când ești deprimat și atunci când ești fericit, dă-i o culoare stării de bine și atunci când o să vrei să ieși dintr-o stare negativă amintește-ți de toate acestea.

S-ar putea să nu reușești din prima dată, însă după câteva antrenamente vei putea neapărat să-ți lansezi starea de resursă.

2. Scopul

Pentru a primi ceva trebuie neapărat să știi ce vrei. Trebuie să ai un scop real. Dacă este o dorință mare și pentru a o realiza ai nevoie de câțiva ani, împarte-o în scopuri mai mici. Atunci totul devine realizabil.

Și chiar dacă la un moment dat o să înțelegi că acesta nu a fost scopul tău, să știi că oricum ai câștigat: experiență, abilități noi, cunoștințe noi.

3. Întrebarea: „De ce am nevoie de asta?”

După ce ai hotărât care este scopul, întreabă-te „De ce am nevoie de asta?” Este o întrebare foarte importantă, acordă-ți timp ca să găsești răspunsul. Ia o foaie și scrie: cum se va schimba viața ta după ce vei obține ceea ce vrei, cum te vei schimba tu, ce vei învăța nou, cum îi va afecta asta pe cei dragi? Și atunci nu vei vedea doar un scop, dar o adevărată misiune.

4. Fă primul pas

Atunci când ai o misiune este neapărat să faci primul pas. Fă pași mici, care-ți sunt în putere. Ia în considerare totul: condițiile în care trăiești, programul zilei, posibilitățile tale. În acest fel pașii vor fi ușori și comozi. Iar fiecare pas te va apropia de scop.

Îți recomand să începi a păși imediat, nu mai târziu de câteva zile. Pot fi niște acțiuni foarte simple, însă în această direcție: găsește informație în internet despre ceea ce vrei să faci, întreabă de cunoștințe despre asta, fă-ți un plan, consultă-te cu un specialist ș.a.

Fie ca patul și pătura să fie acel loc confortabil în care adormi cu zâmbetul pe buze și te bucuri de viață.

https://eushtiu.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.