Exercitii practice, Noua energie- noua gandire

Limite: O Poveste de Iubire

20170524_130154Înainte să mă fi iubit pe mine însămi, nu eram în stare să spun nu.  

Mi-ar fi luat prea mult la locul de muncă, pentru că știam că dacă aș spune nu, mi-aș pierde slujba. Aș fi sfârșit cu munți de muncă pe care nu puteam să o fac, mă simțeam stresată și era acel sentiment ciudat că eram exploatată.

În relații, îmi lua destul de mult ceea ce venea în drumul meu și doar absorbeam. Comentariile și glumele la adresa mea stăteau în spatele meu ca niște tăieturi, în timp ce “râdeam”, gândindu-mă că dacă spuneam “stop”, voi pierde oamenii care “mă iubeau”.

Relațiile mele intime au suferit pentru că nu exista un “nu” al meu, așa că “da”-ul meu a fost slăbit.

Odată, m-am dus la șef când m-am simțit complet copleșită și l-am rugat să mă ajute. El a spus: “Voi pune acum această limită pentru tine, dar e treaba ta să o păstrezi” și mi-a înmânat o carte intitulată “Margini”. A fost prima mea introducere în crearea și învățarea de a păstra limitele (Mulțumesc, Pastor Russell!).

Am început să învăț că unde m-am oprit este un alt început. Am aflat că era dreptul meu divin de a putea spune “nu” când ceva nu se simte corect sau dacă nu vroiam acel lucru. Am început să învăț frumusețea de a nu trăi ca să-i mulțumesc pe alții și când am început să-mi creez propriul spațiu sacru, am învățat să mă iubesc pe mine însămi.

Am aflat că limitele nu sunt o respingere, ci un act de iubire.

Limitele sunt o modalitate de a ne păstra în siguranță și un mod de a comunica celorlalți valoarea noastră. În vremurile biblice, sanctuarul interior al tabernacolului a fost numit “sfânt al sfintelor”. Nimeni, în afară de marele preot, nu putea intra acolo și aceasta erat o singură dată pe an. Pentru a ajunge la Sfânta Sfintelor, preotul va trece printr-o serie de ritualuri de sfințire pentru a se purifica. Nimeni nu putea intra în Sfânta Sfintelor – era un spațiu sacru în care trebuie intrat cu reverență și cu un nivel de respect datorat unui astfel de loc înalt.

Când știm că suntem ființe divine – suflete care au o experiență umană – și noi începem să recunoaștem că suntem propriul nostru Sfânt al Sfintelor. Nu oricine, nici altceva, nu poate intra într-un astfel de spațiu sacru fără a fi pregătit mai întâi. Așa cum nu ați lăsa pe cineva să mărșăluiască în casă cu cizme noroioase, după cum știți cine sunteți, nu lăsați oamenii să vă aducă noroi în spațiul vostru. Învățați să spuneți nu. Învățați să le spuneți oamenilor să-și curețe faptele înainte de a intra în spațiul vostru sacru.

Aceste limite sunt un dar pentru voi. Spațiul vostru – fizic, mental, spiritual și emoțional – nu mai este afectat și când este, știți cum să îi corectați cursul. De fiecare dată când spuneți “nu” la ceva care vă provoacă durere sau nu este pentru binele vostru cel mai înalt, păziți-vă intrarea către centrul vostru sacru.

Ele sunt, de asemenea, un dar pentru alții – când spuneți “nu” unei persoane care trage metaforic noroi în casa voastră, îl lăsați să știe că nu este binevenită să facă asta. Limitele voastre îi va provoca fie să “curețe”, fie va alege să rămână la fel, dar voi sunteți dispuși să numiți problema, ceea ce le oferă posibilitatea de a o vedea și ei.

Stabilirea limitelor este un act de iubire, pentru sine și pentru celălalt, pentru că dacă îmi pasă suficient pentru a stabili o limită, înseamnă că sunt implicat în relație.

Înseamnă că am încredere suficientă în voi pentru a-mi dezvălui esența mea interioară cea mai intimă și pentru a vă arăta cum să aveți grijă de ea. Dacă nu mi-ar păsa, m-aș distanța pur și simplu sau m-aș îndepărta complet. Stabilirea unei limite înseamnă, în esență, că “te iubesc prea mult ca să te las să te comporți în acest mod necontrolat”.

În terapie, vorbim despre stabilirea unui container pentru ca lucrarea să se întâmple. În acest container, există anumite lucruri acceptate, lucruri care nu sunt acceptate și anumite comportamente care pot fi așteptate. Stabilirea limitelor stabilește un container pentru propria noastră viață, pentru relațiile noastre și ne ajută să fim în siguranță în timp ce învățăm pe cei din jurul nostru cum să ne trateze. Când ceilalți stabilesc limite cu noi, se întâmplă același lucru.

Limitele nu sunt o respingere; ele sunt un container în care iubirea, onestitatea, integritatea și compasiunea pot să prospere. Doar în interiorul acelor parametri, iubirea poate să prospere cu adevărat.

Dr. Lisa Vallejos 

https://inaloveworld.wordpress.com/

1 gând despre „Limite: O Poveste de Iubire”

  1. Foarte minunat articolul , important este pentru fiecare om sa invete sa spuna ” NU ” dupa ce ani de zile nu a avut curajul sa spuna cuvantul NU ca sa nu-i supere pe cei din jur dar prin aceasta facandu-si rau lui insusi pentru ca nu era de acord cu ” indicatia ” celuilalt , dar luandu-si inima in dinti si-a stabilit niste limite spunand cuvantul NU , spre binele lui , multumesc .

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.