afirmaţii, Exercitii practice

Impacarea cu trecutul pentru pacea prezentului

forum_55088c598fbae

Potrivit lui Nietzsche, a dori sa ne uitam trecutul inseamna a dori sa ne parasim propria existenta. Este aproape imposibil sa ne dirijam vietile inspre o anumita directie, pana ce nu ne impacam cu trecutul nostru. Fiecare eveniment semnificativ din viata modifica felul in care vedem lumea si pe noi insine. Gandul de a ne trece in revista tot trecutul este adesea coplesitor. Dar aceasta este parte esentiala a procesului. Trecutul nostru este o binecuvantare pentru ca ne invata–si in el se afla tot atatea mesaje pozitive cat negative.

A-ti asuma responsabilitatea este o sarcina uriasa.Cea mai mare parte dintre noi vrem sa ne asumam responsabilitatea pentru binele din viata noastra, dar cel mai adesea ne impotrivim sa ne asumam responsabilitatea pentru ceea ce este rau. Cand ne asumam responsabilitatea absolut orice ne da forta. Chiar daca ne simtim raniti sau rusinati de ceva ce se intampla, putem gasi pacea in faptul ca stim ca, intr-un fel sau altul, aceasta ne ajuta pe fiecare dintre noi sa ne indeplinim visele sau sa directionam calatoria sufletului. Putem sa ne uitam la noi insine si sa spunem: “Lumea este o panza si am desenat pe ea un eveniment in viata mea, pentru a invata o lectie valoroasa”. Am devenit raspunzatori pentru tot ce se intampla.Ii spunem Universului:“Eu sunt sursa propriei mele realitati”. Aceasta va da puterea de a va modifica viata.

Pana cand nu priviti trecutul in ochi, el va fi intotdeauna acolo, aducand mereu acelasi lucru in viata voastra. Psihologul Rollo May definea nebunia ca: “a face acelasi lucru iarasi si iarasi, asteptand rezultate diferite”.Sa invatam din trecutul nostru si sa ne recuperam partile din noi insine pe care nu ni le-am asumat. In felul acesta putem rupe cercul vicios.
Pentru a ne modifica perceptia,trebuie sa cercetam fiecare moment din trecutul nostru, pana cand descoperim o interpretare puternica,ce ne permite sa ne asumam responsabilitatea.Risipim energie valoroasa,creand motive care sa explice de ce anumite lucruri nu sunt facute din vina noastra.Intotdeauna e mai usor sa acuzi pe cineva pentru ceea ce nu iti place in lumea ta – dar aceasta cale este o fundatura.Exista intotdeauna durere atunci cand esti victima circumstantelor: durerea disperarii si a neputintei. Dar voi traiti intr-un univers in care totul se intampla dintr-un anumit motiv.Gasiti binecuvantare pentru toate evenimentele care au avut loc in viata voastra si veti gasi recunostinta.

Fiecare cuvant, incident si persoana care inca poarta o incarcatura emotionala trebuie sa fie revazut, privit in fata, inlocuit si insusit cu dragoste. Trebuie sa mergem inapoi pe urma pasilor nostri pana la geneza incarcaturilor emotionale. Atunci stam fata in fata cu evenimentul respectiv, insusindu-ne realitatea lui, ca pe o parte din trecutul nostru. Trebuie sa devenim pe deplin constienti de influenta pe care el a avut-o asupra vietii noastre. Apoi, privim incidentul dintr-o perspectiva diferita, ceea ce ne permite sa inlocuim sentimentele negative, cu unele pozitive. Reluam controlul asupra vietii noastre, alegandu-ne propriile interpretari. Aceasta ne da posibilitatea sa ne insusim cu dragoste, trecutul pe care nu ni l-am asumat si sa ne debransam de la alti oameni.Trebuie sa alegem interpretari care ne duc viata inainte – mai degraba decat unele care ne lasa singuri si neajutorati.

Convingerea mea este ca a inventa o noua interpretare este modul cel mai simplu de a transforma ceva negativ, in ceva pozitiv.

Debbie Ford, Partea intunecata a cautatorilor de lumina   http://autoeducare.ro/

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.