Exercitii practice

Lucruri pe care am încetat să le fac și am devenit liberă

44232896-happy-smiley-emoticon-giving-thumbs-upGândindu-mă la viața mea, îmi dau seama că cel mai mare inamic al meu a fost tendința de a fi perfectă. Am fost educată în condițiile unor așteptări foarte mari de la mine.

La școală eram în competiție cu restul colegilor, deoarece încercam să fiu cea mai bună.Cea mai mare parte a vieții mele am considerat că nu arăt destul de bine, că nu sunt frumoasă îndeajuns, nu sunt inteligentă și nu am destul succes în viață.

Astăzi viața mea arată diferit. Am realizat o actualizare care mi-a schimbat viziunea asupra a cine sunt:

1. Am încetat să încerc să fiu perfectă

Sun perfect frumoasă și frumoasă prin imperfecțiunile mele. Perfecțiunea este o iluzie. Am încetat să alerg după ea și am încercat să devin ”destul de bună”. Am învățat să îmi accept greșelile și să le tratez ca necesare pentru a acumula experiență. Ori câștigăm, ori învățăm. Niciodată nu pierdem.

”De fiecare dată te vei simți tot mai bine și mai bine. Este un proces de vindecare. Depune efort maxim în tot ce faci, atunci nu te vei mai învinui, umili sau compătimi” – Miguel Ruiz.

2. Am încetat să consider necesar întotdeauna să fac ceva

Am învățat să îmi ascult organismul și nu am mai experimentat vina atunci când am fost pasivă. Eu știu când corpul meu are nevoie de odihnă pentru a acumula energie.

Privesc filme, ascult muzică bună, citesc cărțile preferate, cânt, merg pe jos –  fac tot ce îmi provoacă plăcere.

” Omul există pentru a trăi, nu pentru a munci. Nu te nota în dependență de cât de bine îndeplinești o sarcină. Nu ești identic cu acțiunile tale” – Wayne Dayer.

3. Am încetat să mă critic

Am observat că de multe ori vorbesc singură cu mine. Niciodată însă nu mă insult, ci mă tratez cu respect și demnitate. Am încetat să mă critic. Am devenit împlinită și autosuficientă.

În viață obținem nu ceea ce ne dorim, ci ceea ce merităm după propria părere. De aceea trebuie să ai încredere în tine.

”Cu siguranță te critici de-a lungul a mai multor ani. Acum încearcă să te lauzi” – Louise Hay.

4. Am încetat să îi învinuiesc pe cei din jur

Întotdeauna când îi învinuiești pe cei din jur, îți atribui rolul de victimă. Însă nimeni nu poate să te rănească sau să îți dăuneze fără ca tu să accepți conștient acest lucru.

Am început să îmi asum responsabilitatea pentru ceea ce simt. Eu răspund de deciziile pe care le fac și știu că fiecare alegere îmi determină viitorul.

” Învinuirea altora este o pierdere de timp. Îl poți face pe cineva să se simtă vinovat, dar acest lucru nu va putea să te facă fericit.” – Wayne Dayer.

5. Am încetat să îi evaluez pe alții

Știu că fiecare își are propriul drum și sarcina mea este să mă concentrez pe propriile scopuri. Am descoperit că de fiecare dată când evaluez alte persoane, o fac în raport cu propriile calități. Dacă observ că o persoană este superficială, cel mai probabil că și eu sunt la fel. Altfel cum mi-aș da seama cum se manifestă superficialitatea?

”Atunci când ești focalizat pe evaluarea acțiunilor altei persoane, uiți să faci același lucru și cu tine” – Byron Katie

6. Am încetat să fac presupuneri despre ce gândesc sau simt alte persoane

Am încetat să mai fac scenarii în cap și să mă las influențată de ele. Atunci când îmi dau seama că îmi fac prea mult griji despre ce cred alții, încerc să mă întorc la realitate.

” Am depistat că toate luptele și păcile din capul meu le-am controlat doar eu” – Byron Katie.

7. Am încetat să concurez cu alții

Acum știu că tendința mea de a concura a fost o expresie a propriului meu ego, care avea nevoie de a fi pus la încercare. Însă, ca să te simți puternic, nu este nevoie să știi că ai învins pe cineva. Sunt necesare armonia și cooperarea.

Am încetat să mă compar. Am ales să leg relații fundamentate pe iubire.

”Iubirea înseamnă cooperare, ci nu concurență” – Wayne Dayer.

8. Am încetat să visez și am acționat

Nu am mai visat să fiu fericită într-un viitor îndepărtat, sperând că cândva voi avea o casă frumoasă, mașină, job-ul pe care mi l-am dorit și succes. Am învățat să găsesc fericire în cele mai neînsemnate momente ale vieții. Am învățat să savurez clipa prezentă.

” Am observat că cu cât ești mai recunoscător, cu atât mai multe bucurii ai în viață” – Louise Hay.

9. Nu îmi fac griji de viitor

Accept faptul că în viață sunt lucruri pe care nu le pot controla. Atunci când îmi fac griji și sunt stresată, îmi spun ”timpul va arăta”.

Nu pot obține tot ce îmi doresc, dar știu că pot obține ceea de ce am nevoie. Am încredere în cursul firesc al vieții și cred că totul are loc cu un sens.

”Viața este simplă. Totul se întâmplă cu tine, nu datorită ție. Totul are loc în momentul potrivit, niciodată nu prea târziu sau prea degrabă.” – Byron Katie.

10. Nu mai tind să le plac altora

Nu mai am nevoie de acceptarea sau încuviințarea altora. Este o pierdere de timp să te gândești la ce părere au alții despre tine. Toți te privesc printr-o prismă de subiectivism. Tu nu ești ceea ce cred alții despre tine.

Advertisement

”Nimeni nu va face nimic în locul tău. Ceea ce fac și gândesc alții depinde de cum percep ei realitatea, de propriile visuri. Dacă nu te lași influențat de părerile altora, atunci nu vei deveni victima lor.” – Miguel Ruiz.

https://psihologiadeazi.ro/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.